PIANOLES

 

Bedankt voor je interesse in pianolessen! Of je nu een beginner bent, al met twee handen samen kan spelen, of zelfs al met handen gekruist, we gaan er samen een leuke, leerzame en muzikale periode van maken. 
 
Als je voor het eerst pianoles krijgt, gaan we meteen de hele piano verkennen. We beginnen met de groepjes zwarte toetsen, waarin je al gauw een patroon zal ontdekken. We gaan niet alleen de noten in het midden van de piano spelen, maar ook vooral de hele hoge en hele lage. Daarna krijgt iedere vinger een nummer en doen we een paar oefeningen en testjes. Ook je oren worden getest en gaan we misschien zelfs een stukje meezingen met de piano. Tegen het eind van de eerste les kan jij al een liedje spelen met zowel de rechterhand als de linkerhand, of misschien zelfs al met beide handen tegelijk!
In de eerste weken werken we alleen met vingernummers, maar al gauw gaan we naar de notenbalk en ontdek je beetje bij beetje hoe je noten op de balk  kan lezen en met ABCDEFG kan benoemen. Omdat de piano 88 toetsen heeft, maar jij slechts 10 vingers hebt, beginnen we al gauw in verschillende posities te spelen om nieuwe tonen en toetsen toe te voegen. 
 
Het is voor de beginnende pianist belangrijk om een goede basis op te bouwen. Ik gebruik hiervoor niet één vaste methode, aangezien iedere leerling uniek is, maar ik luister wat er bij jou past. Naast de basis technieken van het piano spelen, kiezen we samen leuke stukken uit verschillende periodes die jij mooi vindt. 
Misschien heb je al een favoriet muziekstuk, maar is het helaas nog te moeilijk. Ik kan dan speciaal voor jou dat stuk arrangeren en het precies aanpassen aan het niveau wat je op dat moment hebt. Hierdoor kan je al veel sneller jouw lievelingsstuk spelen. Mijn arrangement mag je, nadat je het helemaal onder de knie hebt gekregen, zelf houden en nog heel vaak thuis doorspelen. 
 
Als je al eerder pianoles hebt gehad en al heel wat stukken gespeeld hebt, dan gaan we afhankelijk van jouw niveau bepalen welke nieuwe stukken jij leuk vindt om te spelen. Naast het oefenen van de noten, de techniek en ritmiek,  kunnen we op jouw niveau nu dieper ingaan op de interpretaties van stukken uit verschillende stijlen. Hoe kan je jouw muzikaliteit in de muziek kwijt? Daarnaast kunnen we ook eens een analyse maken van een stuk en ontdekken wat voor "plan" de componist had tijdens het creatieve proces. We kunnen uit verschillende periodes van de muziekgeschiedenis stukken kiezen; van Barok, Klassiek, Romantiek of Modern, Blues en Gospel tot lichte muziek. Kortom, van Bach tot The Beatles!
 
Twee keer per jaar (begin juli en medio december) organiseer ik een feestelijke uitvoering waarin alle leerlingen voor familie en vrienden hun stukken ten gehore kunnen brengen. Zo krijgen de leerlingen op een ontspannen manier podiumervaring en kunnen we allemaal genieten van de muzikale vorderingen.