KLARINETLES

 

De klarinet is misschien wel het meest veelzijdige instrument onder de houtblazers. Het heeft het grootste bereik (bijna 4 octaven) en kan schitteren met zijn zwoele, lage tonen en sprankelende hoogte, in stijlen van Mozart tot Dixieland!
 
Als je voor de eerste keer op klarinetles komt, gaan we eerst alle onderdelen van de klarinet bekijken en benoemen. Daarna gaan we hem als puzzelstukjes in elkaar draaien. Vervolgens gaan we het rietje aan het mondstuk bevestigen en is het tijd voor de eerste tonen. Deze kunnen soms heel erg piepen, en soms komt er in het begin zelfs helemaal geen geluid uit. Daarom ligt de focus in de eerste lessen op het produceren van een mooie, ronde toon, het experimenteren met de combinatie van het riet en het mondstuk, het "embouchure" (mondspier en lippen) en de plaatsing van jouw vingers. Voor je het weet, speel je al gauw hele leuke liedjes op je klarinet, die ik soms begeleid aan de piano. 
 
Als je al wat verder gevorderd bent, kijk ik ernaar uit om, naast de stukken die we selecteren, samen te ontdekken welke stijlen jij leuk vindt om te spelen op de klarinet. De les zal beginnen met een "warm-up". Dit kan een toonladder zijn, een articulatie oefening of een naspeel-oefening om het gehoor te trainen. 
Een vast onderdeel van mijn klarinetlessen is het spelen van duetten. Leerdoelen hierbij zijn o.a. het samenspel, de non-verbale lichaamstaal om de muziek en het ritme aan te geven en af te slaan, luisteren naar elkaar, en de intonatie (zuiverheid). De voordrachtstukken van de gevorderde klarinettist, zoals sonates en concerten, worden door mij begeleid op de piano. 
 

Twee keer per jaar (begin juli en medio december) organiseer ik een feestelijke uitvoering waarin alle leerlingen voor familie en vrienden hun stukken ten gehore kunnen brengen. Zo krijgen de leerlingen op een ontspannen manier podiumervaring en kunnen we allemaal genieten van de vorderingen!